Witam, witam!
Muzyka na piedestale środków artystycznego wyrazu(tak u mnie już jest ), ale jaki macie gusta jeżeli chodzi o obraz filmowy?
W deszczowe dni jak i wieczory(te wolne i nie wolne od pracy) miło jest rozłożyć się na kanapie i obejrzeć jakiś fajny film.
Co polecicie jako owy "fajny film"?
Jedni lubią mordobicie inni filozofię
Moi faworyci:
1) Requiem dla snu
2) Skazani na Shawshank
3) Głowa do wycierania
4) Edward nożycoręki
5) Forrest Gump
6) It's All Gone Pete Tong
7) Mechaniczna pomarańcza
8) Matrix
9) Leon zawodowiec
10) Mechaniczna pomarańcza
"Matrix" forever na pierwszym miejscu, zwlaszcza jedynka, bo nastepne czesci byly juz troszke mniej ambitne, troszke mniej na myslenie, troszke wiecej bezsensownej napierdalanki i w ogole takie jakby bardziej komercyjne... za to soundtracki rzadza! poza tym "Equilibrium", "Przepowiednia", "Przeczucie", "Czlowiek w ogniu", "Cube 2", "Krucjata Bourne'a"... te moge polecic z czystym sumieniem.
Ja polecam "Zabójczy numer" (Lucky Number Slevin - Ach te tłumaczenia ) Dobry filmik
ciekawy tez jest "Scratch" - dokument o ... skreczowaniu
Ale absolutna miazga wszechczasów i szczyt polskiej myśli filmowej to "Chłopaki nie Płaczą" :D
Lubie filmy 'porysowane' , ciezkie ale bez przesady jak Tideland (Kraina Traw) (zmęczyl mnie okrutnie).
Filmy ktore uwazam za fajne, dobre..... :
1. Memento
2. Snatch
3. Spun
4. Nienawisc
5. Requiem for a dream
....jest ich wiecej ale te najbardziej utkwily mi w pamieci, nie bede wspominal o superprodukcjach, lubie tez filmy z S.L.Jackson, De Niro, Pacino, Benito del Toro.
o wlasnie, przypomniales mi o jeszcze jednym przezajebistym filmie a propos Benito del Toro : ) "Nozownik" - miecie! sceny walk z udzialem noza sa niesamowite, smaczny kasek dla kogos, kto jara sie sztukami walki.