Wysłany: 2008-08-09, 13:13 Wybór systemu : Na 12 '' czy na CD ?
Witam,
Nie rozpisując się specjalnie, napiszę o co mi chodzi : chcę obecnie złożyć system i mam potężny dylemat czy składać system do grania z CD czy z 12 ''.
O tym,że chciałbym grać z 12 '' nie muszę sam siebie przekonywać. Na forach są setki tematów CD vs.Vinyl i nie z tym się do Was zwracam. Chodzi o aspekt praktyczny - lubię kilka styli,a żeby być w miarę na bieżąco w jakimkolwiek z nich należałoby kupić co miesiąc pewnie z 10 - 20 płyt (zależnie od miesiąca). Nie wspomnę już o inicjacyjnym zakupie 30-60 płyt żeby od czegoś zacząć. Na to po prostu mnie nie stać, przykładowo : Triple Vision, pięć płytek z transportem do Polski 185 pln (sam zresztą wiesz najlepiej jak kosztują płyty).
Natomiast CDR - materiału do grania nie zabraknie napewno.
I tu się rodzi mój dylemat : decydując się na gramofony jestem skazany na granie z 12 '', których pulę będę musiał mozolnie i długo budować ze względu na koszty (pewnie po nie więcej niż 5 płyt miesięcznie).Decydując się na CD mam natychmiast do dyspozycji potężną bazę cyfrowych dźwięków.
Pytanie : Czy decydować się na ograniczony zasób materiału do grania (co nie wróży najlepiej, jakby na to nie patrzeć - granie domowe/granie mniej lub bardziej publiczne) pozostając przy 12 '' czy też radzilibyście jednak kupić CD playery i korzystać z wielkiej bazy zdigitalizowanej muzyki ?
nie moge sie z tobą zgodzic!! ''wielka baza zdigitalizowanej muzy'' masz na mysli cdr zgrywane z kompa, gdzie każdy z nas ma około 37 tys. ton muzyki. Ale spróbuj to zgrać na płyty i zagrać troszkę głośniej, masakra i kibelll słuchowy. Czyli jeśli zdecydujesz sie na cdki
to też niestety musisz inwestować,w oryginały lub w formie elektronicznej np. z juno records
ale to też kosztuje. ja bym rozważył inną kwestie, dostępności oryginałów. na cdkach wychodzi duuuuuuużo mniej niż na plackach. a nie musisz odrazu kupowac 60 nowych wosków i do tego LP. Są single, wcale nie takie drogie można poszukac, na tym forum ludki sprzedają i można sie dogadac, na ebaju, na alegro, kto szuka to znajdzie i wcale majątku nie wyda na początek. ja osobiście wybrałem cdki bo sie zakochałem w cdx-ach numarka, i wydając majątek na sprzęta nie zrobie wiochy z mp-trujkami na nonejmach. AMEN
W ten sposob (poza kupnem tandetnych hybrydow) mozesz jechac analogowo z winyli lub cyfrowo z laptopa. Zakladasz wowczas winyla ze specjalna sciezka kontrolna i przy jego pomocy urzadzenie to wykrywa ruch talerza i przekazuje informacje do oprogramowania na laptopie.
Ponoc bardzo dobra rzecz, ale osobistego doswiadczenia z tym nie mam bo sam jezdze na CDkach.