Nu Skool Breaks on
Strona Główna
 Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj  Album

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: FreekOut
2007-11-23, 17:52
...SeratoFinalScratchVirtualVinylTorqMixVibesCoOTymMyślicie?
Autor Wiadomość
fiftififti 
Bezbarwny...

Wysłany: 2007-04-05, 00:03   ...SeratoFinalScratchVirtualVinylTorqMixVibesCoOTymMyślicie?

...co myslicie o rozwiazaniach typu serato czy tez final scratch??? czy uwazacie je za rewolucyjne??? jakie sa ich zalety a jakie wady??? czy gracie lub graliscie z tego sprzetu??? ktory z systemow jest najlepszy i dlaczego??? piszcie wszystko co przyjdzie wam do glowy...

B.C 
Mod

Wysłany: 2007-04-05, 23:31   

nie testwalem ale jakos to do mnie nie przemawia znajomy mowil ze ma opoznienie

Faz 
Pieknie rosnie...

Wysłany: 2007-04-06, 11:06   

ja testowałem zgrywke i scratch'e na serato + macbook pro skonfigurowanym z mixerem ranea i generalnie wypas,

jak masz 1500 skłita żeby działać na stabilnym systemie + grasz dużo exclusivów albo swoich rzeczy to spoko, bo jak wiadomo generalnie mało wychodzi mp3 breakbeatowych i z opóźnieniem .. no chyba że grasz progressive to luzik

no i generalnie musiał byś wozić ze sobą na biby i się podpinać

reasumując - dla producentów i gwiazd spoko, dla początkującego dj breakbeatowego raczej nie

Record label afilliations:
BOMBTRAXX | VIM | BORN IDLE | CONTRABASS

www.myspace.com/adam_faz
www.myspace.com/nbepromotions

drzazga
Bezbarwny...

Wysłany: 2007-04-06, 13:20   

ja posiadam FS 1.5 i nie nazekam. sama maszynka chodzi dobrze, o ile komputer stabilny :)

fiftififti 
Bezbarwny...

Wysłany: 2007-04-06, 19:58   

...tez nie wiedzialem co mam o tym myslec ale sie przekonalem gdyz tego typu sprzet daje takie mozliwosci ktorych nie daje zaden inny sprzet...laczy mozliwosci gramka, cd playera i programow muzycznych zarazem...jestem szczesliwym posiadaczem slabo znanego systemu m-audio torq conectiv i musze przyznac ze jestem bardzo zadowolony...po pierwsze cena a raczej stosunek jakosci do ceny...po drugie to polaczenie mozliwosci cd playera i vinyla: czyli grasz z vinyla mp3 z cieplym brzmieniem winyla, zawsze mozesz zagrac normalnego winyla poprostu sciagajac winyl z kodem czasowym, mozesz ustawic 5 pkt cue na jednym walku do ktorych wracasz za jednym kliknieciem, funkcja loop (reczne ustawianie oraz standardowe loopy 1,2,4,8...dodatkowo komputer sam kwantyzuje loopy), wykres calego walka (a'la wykres wavea w programach muzycznych) dzieki czemu dokladnie widac gdzie w walku jest wyciszenie lub gdzie wchodzi beat co pozwala na lepsze dopracowanie przejsc, dla potrzebujacych "drabinki" pokazujace jak rozchodza ci sie beaty oraz niezwykle dokladny (jedno miejsce po przecinku) licznik beatow...po trzecie rozwiazania i patenty jakie posiada taki sprzet: np mozliwosc grania na gramofonach; cd playerach (do zestawu oprocz winyli sa plyty cd z kodem czasowym); jednym gramku lub cd playerze (po wkreceniu walka on leci juz z kompa a nastepny jest wkrecany z tego samego gramka/cdp); przy uzyciu tylko mixera lub wogole bez mixera (dla softwareowcow), fakt ze sprzecik chodzi bez jakichkolwiek zastrzezen na parametrach kompa ponizej minimalnych, zajebisty efektor do ktorego pewnie pojawia sie jeszcze upgrady (mozliwosc puszczenia 3 efektow na raz w jednym walku), mozliwosc wczytywania bankow sampli (max 15) ktore puszczac mozna podczas grania walkow dodatkowo je zapentlajac + funkcja quick scratch (czyli za jednym kliknieciem wybrany przez nas sampel wrzucamy na winyl i na nim skreczujemy) mozliwosc ustalenia scratch sensivity (przy najwyzszej nie ma mowy o latencji moze przy turbo szybkich skreczach), system oszczednosci vinyla (walek ktory leci moze sie zaczac z dowolnego rowka na ktorym polozymy igle) itd itp...po czwarte najlepsza opcja jest mozliwosc wspolpracy z midi (przez usb)....mam klawiaturke m-audio oxygen8 w ktorej po podpieciu moge sobie zaprogramowac kazdy przycisk (np loop in, loop out, jakis sampel), galke (np z efektora) czy tez fader (np master volume) za pomoca jednego klikniecia i nacisniecia/przekrecenia przycisku/galki ktora chce zaprogramowac (funkcja autodetect)...dzieki temu obsluguje sobie efektor recznie, to samo z loopami, a oprocz tego moge w srodku seta robic na tym wstawki live jak na mpc...kooosmooos....polecam wszysktim...

mizzu 
Bezbarwny...

Wysłany: 2007-04-12, 12:40   

mój znajomy, jeden z czołowych skreczerów w PL, ma i jest bardzo zadowolony, jestem za..
www.dubstep.pl

kruszczyk 
Nabiera Koloru..

Wysłany: 2007-06-05, 21:33   

no ja ostatnio coraz bardziej zaczynam sie interesowac takim sprzecikiem, tylko to cholerstwo drogie. Ale dla nas, kochajacych wosk, to najlepsze rozwiazanie w erze CD-R...

kurcz4k 
Bezbarwny...

Wysłany: 2008-01-21, 04:52   

popieram mam mozliwosc regularnie korzystac z torqa i jest wypas, i zadnych opoznien w scratchu

Yoggi 
Bezbarwny...

Wysłany: 2008-02-18, 21:45   

final scratcha nie lubię bo wystarczy trochę kabelek ruszyć i się zatnie :( lepsze juz są domowo nagrywane cd-ki

kruszczyk 
Nabiera Koloru..

Wysłany: 2008-02-19, 20:32   

mixvibes tak nie ma ;) :hyhy:

ymre 
Bezbarwny...

Wysłany: 2008-02-20, 03:32   

fiftififti, czy my sie znamy :]
przymierzam sie do zakupu systemu mixvibes. tu link do forum w jez. ang: http://www.mixvibes.dj/ polskim forum opiekuje sie dj hen.
system jest chyba najtanszy z DVS-ow, reszta zalezy od sprzetu do ktorego podpinasz.
kruszczyk, mozesz napisac cos wiecej o konfiguracji? chodzi mi o to jaka masz karte i kompa(laptop?) i jaka jest latencja. czy masz jakies patenty na to by opoznienie nie bylo zbyt duze? z tego co wiem duzo zalezy od karty dzwiekowej, niestety mam mozliwosc jej podpiecia jedynie przez usb.

Reggie 
Blady...

Wysłany: 2008-02-20, 08:44   

mixvibes dziala bardzo fajnie, tylko sam program jest moim zdaniem z dupy.
Inne drogie, chyba ze na piracie polecisz :/

karta z mixvibsa + dj decks + vinyle z serato + kable (takie same jak w oryginale, tylko lepsze jakosciowo polecam)

to moim zdaniem najlepsza opcja posiedzisz troche w tym programie a zobaczysz ze mozna go idealnie ustawić pod mix lub pod skecz.
Jest bardzo brzydki ale jak użyjesz skina, np ICE to wyglada jak program z serato.
Jest przy tym idealnie stabilny, oczywiscie to zależy także od maszyny.
Core duo 1,6 i 1 gb ramu wystarczy idealnie. Symulacja winyla 100% + cue + loopy + efekty

plyty z mixvibsa sa ciensze i lepiej sie slizgaja ale niestety nie dzialaja z djdecks, ale serato raczej wytrzymalsze.

Ogólnie polecam nie sądze żeby u46 czymkolwiek ustępowala nawet serato poza oprogramowaniem oczywiście

ymre 
Bezbarwny...

Wysłany: 2008-02-20, 15:03   

dzieki Reggie, wyglada na to, ze moj komp powinien to pociagnac

Odpowiedz do tematu